Chamroeun Microfinance (Cambodja)

cham1Naam: Chamroeun Microfinance Limited
Hoofdkantoor: Pnom Pehn, Cambodja, Stedelijk

In de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, werken we samen met Chamroeun Microfinance Limited. Chamroeun is een professionele samenwerkingspartner van Entrepreneurs du Monde in Frankrijk. Ze worden jaarlijks door PWC ge-audit.

Chamroeun verstrekt leningen (developing loans) aan arme en allerarmste vrouwen in een moeilijke leefsituatie in onderdrukte gemeenschappen in de hoofdstad Phnom Penh, die weinig/geen inkomen genieten. Om hen te steunen en hun leefomstandigheden te verbeteren, wordt door Chamroeun geen zekerheid gevraagd voor het in aanmerking komen van de lening en de vrouwen hoeven ook geen kosten te maken voor het certificeren van bepaalde documenten (waar lokale overheden geld voor vragen).

Komida Karawang (Indonesie)

komida2Naam: Koperasi Mitra Duafa (Komida)
Locatie: Karawang District, West-Java, Indonesië, ruraal gebied

Komida is een professionele MFI die werkt volgens het Grameen bank systeem (groepsleningen, groepsbijeenkomsten en ondersteuning). Ze bieden microkrediet, spaarprogramma's, technische ondersteuning en training.

Niet alleen de filosofie en werkwijze die Komida hanteert is bewonderingswaardig, ook hun keuze voor nieuw te starten projecten is bijzonder. Komida durft risico te nemen en gaat actief op zoek naar de doelgroep in rurale gebieden waar andere krediet verstrekkers niet of nauwelijks aanwezig zijn.

Three Wheels United (India)

tuk1Three Wheels United probeert de levens van miljoenen tuktuk chauffeurs te verbeteren. Alleen al in de Indiase stad Bangalore zijn er 150.000 tuktuk rijders die gemiddeld niet meer dan 3 dollar per dag verdienen. De bestuurders huren de tuktuk’s tegen hoge prijzen, omdat ze geen toegang hebben tot financiële diensten en geen recht op sociale voorzieningen. En daarbij levert elke tuktuk evenveel vervuiling op als tientallen West-Europese auto’s samen. Door gebruik te maken van schone technologie willen we de inkomsten van de chauffeurs verhogen. Tegelijkertijd hebben we een positieve impact op het milieu.

Het doel van Three Wheels United is om echte verandering aan te brengen in dit systeem. Hiertoe heeft Three Wheels United een business model ontwikkeld gebaseerd op drie uitgangspunten:

1. Het verstekken van een eerlijke lening zodat de bestuurders een eigen tuktuk kunnen kopen
2. Het realiseren van extra inkomsten door adverteren en vaste afspraken voor ritten
3. Een schoner milieu door nieuwe tuktuk’s met betere technologie en minder vervuiling

Anh Chi Em (Vietnam)

v2In de noordwestelijke provincie Dien Bien, in de hooglanden van Vietnam, werken we samen met de lokale partner Anh Chi Em (‘Broers en Zussen’). Dien Bien behoort tot de armste provincies van het land en wordt vooral bevolkt door etnische minderheden. Het gebied staat bekend om haar woeste omgeving, slechte infrastructuur en een door eenvoudige landbouw gedreven economie. De mogelijkheden om inkomsten te genereren in de afgelegen gebieden zijn veelal beperkt.

Wat Anh Chi Em onderscheidt van andere microkrediet organisaties is dat het naast het aanbieden van financiële diensten ook trainingen verzorgt in o.a. landbouwtechnieken, ondernemerschap en hygiëne. Hierdoor wordt niet alleen de kans op succesvol ondernemen vergroot, maar draagt het project ook bij aan de verbetering van leefomstandigheden voor de hele gemeenschap.